U bevindt zich hier: Home / Recept van de maand

Recept van de maand

Pruim en pruimenjam

Ronde of langwerpige vrucht van een boom uit de Rozenfamilie, in kleur varirend van geel, groen en rood tot donkerpaars.

De pruimenboom komt uit Azie, maar werd al in het oude Syrie ge kweekt en door de Romeinen geent. Het waren de kruisridders die deze exotische vrucht in 1149 vanuit Damascus naar Europa brachten. Een pruim bevat 64 kcal per 100 gr., is reik aan suiker, voedingsvezels, calcium, magnesium, kalium en sorbitol. Verse pruimen zijn verkrijgbaar van juli tot september, Ze worden ook gedroogd, op brandewijn gezet en gedistilleerd.

PRUIMENJAM

Ontpit pruimen, weeg ze af en reken per kg ontpitte pruimen op 750 gr suiker. Doe de pruimen met 1 dl water per kg vruchten in een pan. Breng alles aan de kook en laat het al roerend met de houten lepel 20 minuten pruttelen. Wrijf de vruchten met het sap door de groentemolen, doe de massa terug in de pan en roer er de suiker door. Kook tot de massa de achterkant van een lepel bedekt. Vul de potten.